mandag

Hvordan??

Photobucket
(katelovesme)
Okay, så der er jo egentlig intet nyt under solen her. Vi er allesammen ved at falde i svime på stribe over den nyeste ACNE kollektion, Wangs nye tasker, Mulberrys Alexa bag, de ovenfor viste YSL ringe, Chanel-træsko,tattoos og tasker, maxi-kjoler, Pamela Love smykker.... You name it... Man kan kun undre sig over, hvordan de mange superbloggere/shoppere (læs: dem, der hver uge viser deres seneste erobringer, som sjældent er fra H&M/Topshop) egentlig har råd til alle de her "must-haves"...? Er de bare usandsynligt heldige hvad angår en velspækket bankkonto, en usædvanlig overbærende og forstående bankrådgiver eller en gavmild (sugar) daddy? Eller er sandheden at de lever på en sten, hvilket betyder havregrød og knækbrød de fleste af månedens dage - selvfølgelig med undtagelse af de dage, hvor de sipper champagne og nipper sushi, mens vi andre dødelige må nøjes med Heineken og hotdogs... Please, hvordan gør man det - fortæl mig jeres hemmelighed ??

Ok, så rønnebærene er en anelse sure i dag, men oprigtigt talt - hvordan gør man det - uden at havne i økonomisk uføre vel at mærke? Jeg læste på et tidspunkt en udtalelse fra en blogger der ærligt erkendte, at hun brugte flere penge på tøj, efter at hun var begyndt at blogge. Dels fordi hun gerne vil vise sine læsere noget nyt og derudover, fordi hun oftere bliver fristet af andre bloggeres seneste køb = et højere forbrug end normalt. Gad vide, hvor mange andre der ligesom hende har sat forbruget gevaldigt i vejret, efter at hele det her bloggerfænomen er eksploderet? Jeg selv bruger ihvertfald i perioder flere penge, end jeg normalt ville have gjort, selvom jeg i flere måneder har påstået det modsatte overfor mig selv. Det er dog ét stort selvbedrag for mit vedkommende, idet mit kontoudtog og mit klædeskab skånselsløst afslører, hvad mine SU-penge egentlig går til... Jeg bruger flere penge af den simple grund, at jeg ser flere ting rundt omkring, som jeg finder ganske uundværlige. Fulgte jeg ikke disse blogge, ville jeg sandsynligvist aldrig spotte de forskellige items og ville vel egentlig være lige så glad foruden dem??

Hvad med jer? Påvirker de mange (blogger)"must-haves" jeres forbrug?

18 kommentarer:

 1. Det har jeg sjovt nok også overvejet:). Der er jo en del bloggere, der er studerende, og det er svært foreneligt med Chanel;). Men jeg har også lagt mærke til, at der er flere bloggere fra det nordsjællandske end fra forstaderne:). Det kunne også observeres omkring juletid, da en stor del af bloggerne hev meget store gaver hjem. Så må jeg indrømme, at jeg syntes det er rart med blogge, der også henvender sig til den mere almindelige studerende. Og som måske kommer med alternativer til de dyre ting, og på den måde vise, at stil ikke kun handler om hvor mange dyre ting man kan smide ind i garderoben.

  Susie
  www.stylemeupplease.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Spændende betragtning! OG jeg spørger om det samme.. Hvordan kan man gå ud og bruge 3 månedes SU på en kjole, og stadig have penge til dagen, vejen + det løse? Det er ufatteligt.
  Men ja, jeg tror også forbruget stiger når man surfer rundt på alle de andre blogs og finde ting som man PLUDSELIG ikke kan leve foruden ;)
  MEN, man kan jo sagtens klæde sig very fashionable selvom man ikke har råd til de dyre sager, det er du da et fantastisk eksempel på! :)

  /Bendikte
  http://benediktekudahl.blogspot.com/

  SvarSlet
 3. Jeg har også selv lagt mærke til det. Men føler heldigvis jeg har holdt en vis disciplin i ikke at lade mig rive med - bare for at vise det på bloggen.
  Måske også derfor jeg i stedet har gjort meget ud af DIY projekter i stedet. Det synes jeg at jeg får lidt af en oplevelse ud af, plus det plejer er være ret billigt. De fleste af de ting jeg har fået lavet gennem tiden er noget jeg går rigtig meget med.
  Hvad jeg så ender med at købe af tøj, er meget overvejet og gerne til så lavest pris overhovedet muligt at finde hehe. Og så køber jeg ikke så ofte. Vil hellere have en lækker ting om måneden og så kunne gå i biffen og til bar samtidig. Heldigvis er min lækker ting sjældent high street ting. Kunne virkelig aldrig se mig bruge flere tusind kroner på et stykke tøj. Så vil jeg sgu hellere ud og rejse, hvis du spørger mig :)

  Det er jo hvordan man prioterer. Men i bund og grund, hvor der kommer penge ud, skal der jo også penge ind. Jeg ville havde en dårlig smag i munden over mig selv, hvis jeg lavede overtræk hver måned, bare for at kunne vise tøj på min blog. Men de valg træffer man jo heldigvis fuldstændig selv :)

  SvarSlet
 4. Jeg har også lagt mærke til det. Jeg tjener hvis jeg selv må sige det ret gode penge. Men jeg har ikke råd til at shoppe noget som helst i det omfang som det ses på en del blogge. Men nogen prioterer åbenbart tøj fremfor dagen og vejen.. Nu har jeg heldigvis en ret billig hobby og køber generelt ikke særlig meget tøj. Så jeg nøjes med at kigge hos alle de andre. Men ja man kan kun undres :)

  SvarSlet
 5. Hov og så lige en follow up kommentar på noget jeg har undret mig endnu mere over... Hvordan kan det være at man ser så mange der endelig få et stykke tøj/sko/taske og så går der et kort stykke tid og så har vedkommende det til salg.. det undrer mig godt nok også. Nu er det de mere dyre ting vi snakker selvfølgelig. Jeg tænker at det så er fordi de netop ikke havde råd til det og derfor måtte sælge det?

  SvarSlet
 6. For nyligt havde jeg en spændende diskussion om forbrug på bloggen Helpless Circus. Jeg har nu haft min blog i lidt over et år og i den tid har min forbrug steget en del. For ca. to måneder siden skete der bare noget for mig, og jeg begyndte at overveje mere og mere hvad var det egentligt jeg havde gang i. I stedet for i højere grad at tænke selv, lod jeg mig diktere af hvad de andre fandt interessant. Det var nærmest en skamfuldt oplevelse - jeg skammede mig over mig selv. Jeg er en voksen kvinde og dog opførte jeg mig som en teenager *G*. Men nu er det slut og selvom jeg har lagt mærke til at jo mindre forbrug jeg viser på min blog, des mindre interasse for bloggen, men jeg har det fint med det, så håber jeg bare at det er de rigtige mennesker der finder frem til min blog. Jeg vil hellere være tro mod mig selv end lade mig føre af andre og ud i en endeløs forbrug.

  Jeg ved hellere ikke hvordan folk har penge til så mange ting (jeg håber fandme de husker at nyde livet, som ikke inkluderer tøj), men jeg er glad for endeligt at vide hvor jeg selv stå.

  SvarSlet
 7. Jamen det er utroligt, jeg ved virkelig heller ikke hvor de får pengene fra??
  Men det er rigtigt at man bliver fristet mere eller prioritere andre ting højere.. Fx. da Chanels neglelak Jade først kom ud, var jeg ret ligeglad og gad egentlig ikke bruge penge på en farve der kun holder nogle måneder - men siden hen har jeg altså taget mig selv i at overveje at købe det billige alternativ fra Essie mange gange..og det er jo virkelig bare en neglelak? Så af og til synes jeg næsten alle de der must haves kan fylde for meget i ens hovede! Men jeg mener dog stadig at jeg har min egen ret simple stil og at jeg godt ved jeg ikke skal kaste penge efter alt, bare fordi det er en dille..

  - Becky
  http://jemappellebecky.blogspot.com/

  SvarSlet
 8. Hej piger, tak for jeres fine svar, hvor er det dejligt at lige præcist sådan en flok vel-reflekterede tøser gider at læse et indlæg her på bloggen - og tilmed svare på det :)

  Tjah, det må jo handle om prioritering og at der så er andre ting, der ikke lige bliver lagt så mange penge i. Eller at man er velbeslået. Eller at man arbejder som ind i helvede for at tjene penge til forbrug. Eller at man sælger noget, hver eneste gang man køber noget. Og at man nogle gange bagefter opdager at man egentlig ikke havde råd til det alligevel...

  Håber dog, ligesom dig Jazz, at vi husker at bruge både tid og penge på andre fornøjelser her i livet, ellers bliver det altså lidt kedeligt og ensidigt i længden. Jeg kan desuden godt følge dig i det, du skriver omkring den lidt skamfulde oplevelse, der ligger i at opdage, at man i alt for høj grad har kørt med på et eller andet forbrugertrip - selvom man er et voksent menneske, som burde være lidt mere velovervejet. Uha, du kan tro at den også plager mig. Det lettede jeg vist også låget for tidligere i et indlæg om det at være mor og fortsat at ville bruge både tid og penge på noget så unødvendigt som tøj... Og jo, jeg har også bemærket at mange af de mest populære blogge er dem, der ofte fremviser de meget dyre og hyppige køb. Det er måske egentlig logisk nok. Vi følger dem vel, fordi de fremviser de drømme som vi andre kun kan sukke efter. For mit eget vedkommende er der decideret nogle bestemte blogge, jeg udelukkende følger, fordi man nærmest kan være sikker på at de altid fremviser det nyeste nye. Lidt sat på spidsen, er den eneste grund til at de er interessante i mine øjne, at de som nogle levende reklamesøjler på smuk vis kan fremvise det seneste. Jeg synes dog personligt at de mere alternative er de mest spændende. Dem, der fremviser en god blanding af vintage, Ebay-fund, DIYs, highstreet og enkelte dyre køb. Det vidner nemlig om interesse for og sans for stil - i modsætning til sans for mode, som mere er centreret omkring tendenser og must haves nu og her.

  Formålet med mit indlæg var nok lidt baseret på en snigende bekymring for, at der hvad finansieringen af alle disse køb angår, hersker sådan en stiltiende forståelse af, at vi alle med selvfølgelighed har råd til det hele! Og det har vi bare ikke allesammen... Og dem der ikke har, kan alt for let fristes til at købe på klods, trække over eller decideret låne sig til et højere forbrug for at få det samme som de andre. Det er SÅ let at komme i økonomisk uføre i dag - tro mig, jeg har selv været på det trip, da jeg efter gymnasiet pludselig fik en masse penge i hænderne. Penge, som jeg den dag i dag på meget pinlig vis ikke ved, hvor forsvandt hen! Selvfølgelig blev de brugt til at forsøde hverdagen og gøre det nemmere at være en ung mor på SU, men der er stadigvæk tale om penge som jeg faktisk kunne have rejst jorden rundt for flere gange.... Det lyder så pissehelligt, men tror vi alle kunne have godt af en gang i mellem at standse op og overveje, om vi egentlig HAR brug for mere af det samme?

  SvarSlet
 9. Hej Becky, ja det farlige ved de alle bloggernes "cravings"-indlæg er altså at man selv fristes! Omvendt ville vi jo heller ikke undvære det, for en del af bloggernes værdi består vel netop i, at de har en meget "her og nu" tilgang til at fremvise det nye og hvad der snart kommer i butikkerne. Og når jeg skriver alt det her, skal det lige så meget ses i et selvkritisk lys. Jeg er hverken bedre eller dårligere end jer andre. Jeg kan dog godt undres over at jeg har et "nej tak til reklamer" på min dør, mens jeg velvilligt gennemtrawler diverse blogs, hvoraf de fleste af os også efterhånden fungerer som frivillige reklame-indslag i bloggerverdenen...

  SvarSlet
 10. jeg har virkleig også sprugt mig selv om det samme - hvordan kand et lade sig gøre? selvom jeg er studenrende, så har jeg et job, hvor jeg tjener ret mange penge om måneden, og når jeg også har lagt penge til opsparing, så har jeg nok omkring 3000 at gøre godt med i måneden - men det rækker altså ikke til viiildt mange Acne- eller Chanel-køb ;) Jeg forstår bare ikke hvordan det kan lade sig gøre - nogen må virkelig have gavmilde forældre eller en gavmild bank.

  Jeg må opgså indrømme, at efter jeg hoppede med på bloggerbølgen, så steg mit forbrug også voldsomt - det gik faktisk så galt at jeg endte med et overtræk på 5000 en måned! det er altså virkleig meget når man er studerende på Su og med fritidsjob. Så jeg besluttede mig altså for at der ikke længere var noget, der skulle hedde overtræk, og selvom det kan være ret svært når man læser en masse blogge og ser en masse fristende ting, så er det nu rart at have orden i økonomien :)

  SvarSlet
 11. Hej Tellah!
  Det er lidt pudsigt, men for mig har blogging (både min egen og andres) haft den lidt modsatte effekt - det har jeg også skrevet lidt med Jazz om.
  Ja, jeg finder frem til endnu flere smukke ting gennem alle medbloggerne, men det er som om at jeg bliver "mæt" bare af at kigge (eller også er det bare min ubeslutsomhed der gør, at jeg ikke kaster penge efter alt). Mine køb er generelt blevet mere velovervejede, og det er faktisk gået op for mig hvor meget selve "jagten" betyder i forhold til købet.

  Men som du selv skriver handler det også om priorieteter og om man behøver at ha' det sidste nye NU. Hvis man lige venter lidt og bruger noget tid på at overvåge Ebay/TS/udsalg lidt, så kan man dels finde nogle ufatteligt gode og billige køb, og man finder også ud af hvilke ønsker er de mere holdbare.

  SvarSlet
 12. Hej Camilla, synes det er meget ærligt af dig at du lige skriver her:) 3.000 kr er vildt mange penge, men nej, det rækker altså nærmest kun til ét par Acne-sko. Alle de her piger, der virkelig shopper igennem - vi ved jo i virkeligheden heller ikke noget om dem. De kan have verdens fedeste konto eller en rig familie, who knows? Vi ved jo intet om deres baggrund for at kunne have sådan et forbrug. Nogle af de store danske bloggere er jo efterhånden virkelig blevet til en slags idoler for især yngre piger, men vi ved meget lidt om dem i virkeligheden - også fordi deres blogge sjældent handler om andet end mode. De skriver sjældent om problemer med kæreste eller økonomi, ligesom det ses på nogle blogge...(selvfølgelig med enkelte undtagelser...) Problemet opstår bare, hvis vi almindelige piger med almindelige indtægter stræber efter præcist de samme ting. Jeg vil ihvertfald til at tænke mere over mine køb og om jeg lader mig hype for meget!

  Hej Cirkus hjælpeløs: i starten havde jeg det præcist som dig! Jeg fandt stor tilfredsstillelse i bare at sidde og kigge på andres køb, men her på det sidste synes jeg bare at jeg har købt utroligt mange sko, ha ha! Så tror der er brug for en mental bremseklods i mit tilfælde...Når jeg poster indlæg med etiketten "Ønskesedlen" er det dog en masse ting, som jeg egentlig gerne ville have, men som jeg mest bare kigger på. Så der gør jeg lidt det der med kun at kigge og spise sig mæt i billederne og tanken om det... I virkeligheden kunne man også sagtens tage sin tid. Det er jo kun i highstreet tilfælde at man SKAL slå til her og nu. De fleste andre ting kan man netop som du skriver, overveje en ekstra gang og endda eftersøge billigere alternativer til.

  SvarSlet
 13. Pudsigt. Jeg har villet lave et lign. indlæg (og gør det nok alligevel) om hvor meget, man bruger på tøj, sko etc. Størstedelen af de blogs jeg følger er skrevet af piger i 20´erne, så jeg føler mig gammel i blogland med mine 30+. Jeg forbavses også gang på gang over det forbrug, men igen - det må være et spr. om prioriteringer.
  Anyway, så ville jeg bare sige "thumbs up" til dit gode indlæg.

  SvarSlet
 14. ja det kan hurtigt blivce farligt for kontoen, hvis os "alminedlige" stræber efter de fuldstændig samme ting som alle de hypede bloggere. Men jeg må indrømme at jeg har fundet ud af, at jeg faktisk hurtigt bliver træt af alle de hypede ting, som ses på mange blogge - det er jo også fest at skille sig ud fra mængden, og sammensætte noget lidt anderledes :)
  Og selvom jeg også følger de "store" blogger, der primært handler om mode, så elsker jeg endnu mere de lidt mere private og nede på jorden ligesom din - det er bare nemmere at forholde sig til :)

  SvarSlet
 15. Hej Beam, vil se frem til et indlæg fra dig! Synes det er relevant og spændende at høre andres vinkler på. Og hey, jeg er kun lige fyldt 30, men føler mig tudse-gammel ift. de fleste andre bloggere, men who cares, jeg synes det er sjovt og tænk hvis man lod sig begrænse af ens alder allerede som 30. årig. Det ville sgu være lidt trist, ikke!

  Hej Camilla, jeg har det ligesom dig. Jeg bliver også tit "mæt" af noget allerede inden det kommer i butikkerne, det er klart ulempen ved den hastighed der pt. lægges for dagen ift. at hype et eller andet...

  SvarSlet
 16. Hej Tellah,

  Interessant indlæg og mindst ligeså interessant diskussion. Jeg hverken vil eller kan gøre mig til dommer over andres forbrug, men jeg kan tale om mig selv, hvilket jeg også har tænkt mig at gøre :)

  Mit forbrug er ikke steget efter jeg begyndte at blogge, det har nærmere ændret sig lidt. Jeg elsker at shoppe, så for at undgå at bruge for mange penge hver måned, går jeg mere i genbrugsbutikker, end jeg gjorde før. Og jeg må sige, at en vintage-nederdel til 50 kr. gør mig lige så glad (og nogen gange gladere), end en nederdel fra Zara til 400 kr. Jeg kunne sagtens bruge mange flere penge, end jeg gør, men jeg har det fint med primært at gå i high street og vil heller kunne tage på en ferie i ny og næ med god samvittighed.

  Men jeg skal da ikke være mere hellig, end at jeg da havde et fint overtræk på kontoen (på trods af studiejob), da jeg blev færdig på uni, fordi jeg altid har sat pris på nyt tøj, cafébesøg og biografture. Og det var før, jeg begyndte at blogge :)

  /Maria

  SvarSlet
 17. Hej Maria, tak for din kommentar:)

  Jeg håber heller ikke at denne her diskussion kom til at lyde som om, at jeg totalt disser dem, der gerne vil/har mulighed for at bruge så mange penge på tøj. Min intention var primært at sætte fokus på, om blogging medfører et forhøjet forbrug og på det mulige forhold, at det at nogle bloggere har mange midler til rådighed gør, at vi andre også sætter overliggeren lidt for højt ift. vores personlige økonomiske formåen.

  Jeg vil heller ikke sige, at mit forbrug er eskaleret siden jeg begyndte at blogge, men jeg skal helt sikkert holde mig selv meget mere i ørerne! Tror nu også bare, jeg er så obs på det med økonomien, fordi jeg for et år siden gik på SU efter en alm. lønindtægt og det er klart at det gør ondt, og at man tvinges til at overveje ens forbrug.

  Ift. det med overtræk har vi nok alle prøvet det og fristelserne i de større byer ER bare store og presset for at kunne gøre de samme ting som ens medstuderende ER bare store. Personligt kunne jeg godt tænke mig at nedsætte mit forbrug og det gælder egentlig både caféture og tøj. Omvendt skal man jo altså også kunne leve, men alt med måde - ihvertfald så længe jeg er på SU!

  Tak for alle jeres velovervejede svar:)

  SvarSlet
 18. Jeg tror ikke, at mit forbrug er steget efter jeg startede på at blogge, men jeg er nok blevet mere opmærksom på, hvad jeg kunne bruge mine penge på :) jeg ved, at jeg ikke køber mere, men jeg bor altså også på lolland, den nærmeste h&m er 30km væk - så alene det begrænser forbruget lidt :p. Tilgengæld shopper jeg en del på internettet, for det er bare så meget nemmere :)

  SvarSlet