fredag

Eksperimentet

I går havde filmen "Eksperimentet" premiere og den vil jeg rigtig gerne se. Filmen, der bygger på Tine Brylds bog "I bedste mening", omhandler det noget mørke kapitel i dansk kolonihistorie, hvor man i 1951
fjernede 22 Grønlandske børn fra deres familier og anbragte dem i Danmark ud fra en hensigt om at de skulle "fordanskes". Formålet var, at de efterfølgende skulle sendes tilbage til Grønland som en slags elitetropper i udviklingen af det moderne samfund i Grønland. Med brudte familiebånd, tabt sprog og identitetsforvirring til følge. Der var om noget tale om et statsligt legitimeret overgreb, som på sin vis ikke kun omhandlede de 22 børn i selve eksperimentet.

Igennem perioden 1964-1979 blev 164 Grønlandske børn desuden bortadopteret til Danmark og 93 børn bortadopteret til danske familier bosiddende på Grønland. I modsætning til den traditionelle måde at bortadoptere et barn på Grønland, hvor barnet som oftest forblev indenfor familien og dermed i kontakt med forældrene, foregik disse adoptioner ofte på en måde så barnet mistede al kontakt med sin biologiske familie. Og her taler vi altså ikke spædbørn, men børn helt op til 7-8 år, som ofte forsøgte at modsætte sig bortadoptionen -så meget som et barn i den alder nu kan modsætte sig de voksnes beslutninger. Og forældre, hvoraf nogle i dag beretter, at de aldrig har været oplyst om, endsige underskrevet juridiske dokumenter. Grønland bliver lidt vores dårlige samvittighed. Et eksempel på, hvordan vi lagde vore egne normer og værdier ned over et helt folk i dyb krise.  Man kan så diskutere, hvorvidt vi fortsat på forskellig vis forsøger at påføre vores minoritetsgrupper de "rette" værdier og normer ud fra nogle forestillinger om den såkaldte "danskhed". I bedste mening.

3 kommentarer:

 1. Jeg vil faktisk også rigtig gerne se den. Måske man skulle gøre det i weekenden..

  SvarSlet
 2. Ja, det ville jeg ihvertfald gøre, jeg får nok først tid til det næste uge, men ser du den før mig, forventer jeg en lille filmanmeldelse, he he!

  SvarSlet
 3. Den skal jeg have set.
  Jeg synes at vi dansker skal lade værre med at fordømme andre, når vi faktisk i sidste ende ikke er bedre. Det er groteskt at fjerne et barn i den alder, fordi barnet har et forhold til forældrene.

  SvarSlet