tirsdag

Den lille oase Madeira - sol, vin og vulkaner



Mange danske turister rejser hvert år til de Kanariske Øer og lægger formentlig slet ikke mærke til, at de er fløjet hen over Madeira kun 200 kilometer derfra. Og det er synd, for den lille portugisiske ø ud for Afrikas kyst er en sand oase for naturelskere, golfspillere, vinkendere og andre turister, der er på udkig efter en af de billige rejser syd for det kolde vintervejr.

Madeiras enorme grønne bjerge er ikke alene overrumplende smukke, de er også en af årsagerne til øens overraskende milde klima med gennemsnitstemperaturer på 22 grader om sommeren og 16 grader om vinteren. Luftfugtigheden er endda også moderat, hvilket er usædvanligt for et subtropisk klima, og den varme golfstrøm sørger for en behagelig badetemperatur på omkring 20 grader. Læg dertil den afslappede ømentalitet, så har du forklaringen på, hvorfor tusinder af pensionister har valgt at leve resten af deres liv på Madeira. De yngre turister på øen skal selvfølgelig se verdens næsthøjeste kystklippe Cabo Girao og bør heller ikke snyde sig selv for den imponerende botaniske have i Funchal. Desuden er de smukke levadastier og vulkankratere populære attraktioner for dem, der kan lide at vandre.

En anden populær attraktion er vin. Og få kan vel også sige Madeira uden at tænke på den. Der er mange historier om, hvordan den karakteristiske hedvin fra øgruppen omkring Madeira fik sin særlige smag. En af dem fortæller, hvordan man i 1500-tallet fragtede vinen over ækvator, hvorefter man opdagede, at det hjalp betydeligt på dens kvalitet. Man fortsatte derfor praksisen, hvilket har givet den tilnavnet ’vinho de roda’ – vin fra rundrejse. Det viste sig dog at være den langsomme opvarmning i lasten, der gav vinen dens særlige karakter, og dag i dag bruger man forskellige teknikker til opvarmning under modningsprocessen. Vinhøsten på Madeira går ikke stille af sig. Den fejres hvert år med adskillige festligheder fra august til oktober. Druerne håndplukkes og lægges i store kurve, hvorefter de køres til de store tønder (lokalt kaldet ’lagar’), hvor de presses af vinbøndernes bare fødder, en gammel, men stadig udbredt praksis. Og om aftenen drikkes tidligere høster i højt humør.

Madeira laves med fire forskellige slags druer, der giver vinen forskellige slags karakteristika. Flaskerne bør påføres med navnene efter disse druer. Serical med den lyse farve og meget tørre smag. Den mellemtørre verdelho med den gyldne farve. Bual, der er middelsød og mørk, og endelig malmsey, den oprindelige drue, der giver en sød vin med kastanjebrun farve. Dernæst kommer lagringen på fem, ti eller femten år, som kaldes reserva, special reserva og extra reserva. Madeiraen er især velegnet til ost og desserter og skal helst serveres i et lille, højt og tyndt glas ved cirka 15 grader som portvin.

Hos Expedia kan du se efter billige flybilletter! God tur!

(Indlægget er udgivet i samarbejde med Expedia.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar