fredag

Igår...

Photobucket
..så jeg sådan her ud. Afslappet som jeg bedst kan lide det. I går var jeg også til et meget interessant foredrag med Charlotte Johannsen, der har forfattet bogen "Forklædt som nazist" om de 8 mdr. hvor hun infiltrerede det højreekstreme miljø, som denne tager sig i Aarhus i kraft af White Pride og deres forskellige undergrupperinger. Interessant og også dybt skræmmende læsning, da det handler om vores by - vores lille landsby - som under den smilende overflade desværre også rummer stærkt voldelige bevægelser som truer ikke bare vores opfattelse af tryghed, men som helt konkret udgør en fare i nattelivet for alle dem, der ikke lige ligner de andre. Jeg synes at bogen er skidegod og jeg slugte den råt, især fordi den giver et helt enestående indblik i en voldelig subkultur, som de fleste nok ikke er allermest bekendt med. Jeg var ihvertfald ikke.

Derudover finder jeg den også ret nuanceret. Især fordi den fremfor en ensidig dæmonisering af den ekstreme højrefløj, hvilket vel ofte er en ufattelig nem og ofte anvendt forklaring på alt det som vi frygter og ikke forstår, også fremstiller personerne og miljøet som et eksempel på, hvordan ondskab og had i princippet kan dukke op overalt. For de her gruppers vedkommende, lever en del af dem faktiske ret almindelige liv parallelt med deres liv som tilhænger af White Pride eller dets undergrupperinger. Det skræmmende er så netop, at bogen på sin vis udgør en form for universel fortælling, idet den siger noget om menneskelig ondskab og hvordan denne også udøves og støttes af såkaldte "helt almindelige mennesker", der i det her tilfælde overfor deres omverden ofte skjuler deres højreekstreme aktiviteter. Som jeg ser det, er det derfor netop vigtigt ikke bare at få nogle bestemte individers aktiviteter frem i dagslyset, men at forstå, at det handler om et miljø som rummer nogle bestemte elementer som nogle, forstå det om man vil, finder meningsfulde og værd at engagere sig i. Hvilket måske især er en relevant indgang til det præventive SSP-arbejde, som blandt andet består i at modvirke organisationernes rekruttering af unge mennesker, som på forskellig vis kan finde miljøet tiltrækkende.

Nogle kritikere har kritiseret bogen for at have et for "magert et indhold", idet det ikke lykkedes Charlotte - grundet sin status som kvinde - at komme tæt på det egentlige politiske indhold i White Pride, hvilket gør at vi stadig står tilbage med spørgsmål som, hvordan vi skal vurdere truslen fra dem. Hvad er deres strategier? Hvordan er deres organisering? Vil de overholde demokratiets spilleregler eller er det bare skin-tilpasning, når nogle af undergrupperingerne søger om offentlige midler til deres foreningsarbejde? Hvad sker der i virkeligheden i White Pride? Jeg synes kritikken er berettiget, men omvendt har det ikke været muligt for hende at nærme sig disse spørgsmål, da kvinder i det miljø mest af alt skal "holde kæft og se godt ud", hvilket vanskeliggjorde denne del af infiltreringen. Charlotte er desuden, som hun selv fortalte det, på forskellig vis blevet kritiseret for sit forhold til en af tilhængerne, hvilket især har fyldt meget i pressens dækning.

Men - døm selv, det er skræmmende, men i mine øjne nødvendig læsning.

6 kommentarer:

 1. Jeg har endnu ikke læst bogen, men jeg var der igår og må sige at hendes projekt virkelig har imponeret mig. Der skal sgu nogle gutts til for at lave sådan en stunt! Og jeg kan kun give dig ret i, at det er uhyggeligt at der eksisterer sådanne grupperinger i samfundet. Det kan man slet ikke forstå. Og så i lille bitte Århus.. Øv

  SvarSlet
 2. Uha - du forstår da virkelig at sælge tanken om Aarhus til en mulig tilflytter.
  Aarhus... jeg kan nu bedre lide 5-bogstavs-Århus.

  SvarSlet
 3. Hej Rikke! He, så er det jeg sidder og tænker at jeg måske har set dig til foredraget... Ja, helt enig, det er jo noget vanvittigt noget hun har haft gang i, tror aldrig jeg havde turdet at gøre det samme! "Don´t try this at home"!Og ja, det er ret uhyggeligt med de her grupper og jeg kan mærke at det har ændret mit syn på Aarhus efter at have læst om det fra Charlottes indefra-perspektiv. Da jeg havde læst bogen fik jeg helt lyst til at blive aktivist! Og så blev jeg vred på alle de her menneskers vegne, det er sgu for galt at der er nogle som skal frygte for deres liv og lemmer bare fordi de er "røde" eller har en anden "forkert" farve....!

  Hej Line, he he, bare rolig, Århus (kan også bedre lide den stavemåde!) er skam ellers en rolig og dejlig by, men som med alle andre steder desværre også behæftet med både voldskriminalitet og racisme, men det skal ikke afholde dig fra at flytte hertil. Århus er den bedste by - og især om sommeren :)

  SvarSlet
 4. Her den anden dag blev en ung (brun) mand gennemtævet på White Pride's klamme værtshus. Og det var ham der blev anholdt da politiet ankom (!). Hurra for Århus og Danmark.. Flytter sgu snart til Sverige.

  SvarSlet
 5. Hehe.. Jeg så ihvertfald dig :)

  Men jeg kan kun give dig ret.. jeg er ikke aktivist, men er kommet meget i de aktiviste miljøer, gør det stadig og så er jeg af politisk overbevisning en af "de røde", så jeg er vel også en del af fjenden.. Hmm.. Anyway, i og med at jeg kender en del i de miljøer, har jeg jo også oplevet det på ret tæt hold, og har ofte været til de samme arrangementer som hende pigen der var blevet overfaldt i 7-eleven.. Det er uhyggeligt.. Og som Ida siger, så har medierne og politikerne dannet et forskruet billede af hvem der egenlig er skurken.. Tænk sig at man i så veludviklet land som Danmark kan have så meget had til hinanden.. Øv!!

  SvarSlet
 6. Ida, jeg har godt hørt om det, det er virkelig, virkelig langt ude, var jeg ham klagede jeg helt sikkert over politiets behandling. Ved ikke om det ville hjælpe, men altså helt ærligt! Og de der gæster på Høkeren, de var bare for klamme at høre på, da de allesammen dækkede over hinanden!

  Rikke, jeg er fuldstændig enig og de fleste af os kender jo netop nogen der har været "uheldige" at støde ind i de her typer, så de er jo mere eller mindre over det hele...Det jeg nok er mest chokeret over, er at volden ikke bare kan tilskrives socialt belastede opvækstvilkår og alt det der, da en del af dem iflg. Charlotte Johannsen åbenbart er helt almindelige middelklasseborgere. Det synes jeg virkelig er nederen at tænke på. Der er jo ingen "undskyldning" så!

  SvarSlet