fredag

Tankestrøm om smokey eyes og asiater uden øjenlåg...

Photobucket
PhotobucketPhotobucket
Nu er der jo så meget indenfor mode, som de der mænd ikke forstår. Min kærestes kommentar til et billede af Ashley Olsen med smokey-eyes; "hvorfor er hun så sort rundt om øjnene?"... Og det er egentlig ikke fordi at han er sindssygt interesseret i mit lange svar, næ nej, og så må jeg jo skrive et indlæg i stedet for, he he! Selv bruger jeg generelt ikke så meget makeup og ville stensikkert føle mig oversminket med et par smokey eyes. Eller også ville det ende ligesom dengang i 2. g. hvor jeg selv syntes at jeg var for fed med mine smokey eyes, indtil en vittig sjæl bemærkede, at jeg lignede en sød lille panda. Tror måske det var der, at begrebet "pandaøjne" (læs: mascara/eyeliner i et mess rundt om øjnene, ses hyppigt efter cykelture i regnvejr eller efter ekstreme tude/drukture) blev grundlagt. Det er dermed blevet lidt af et no-go for mig. Også selvom jeg ved et hurtigt opslag på Google kan se, at der findes adskillige makeup guides og video tutorials til asiatiske kvinder på nettet, så man måske kan lægge det ordentligt og ikke panda-like.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Nu undrer du dig måske over, hvad jeg egentlig fabler om her? "Problemet" er jo at når det kommer til makeup, er jeg bare ikke ligesom jer! Jeg har en gylden hudtone, som der ikke altid findes en foundation nuance til, og jeg har ikke det der fine kaukasiske øjenlåg, hvor man kan lægge hhv. glimmer eller godt med øjenskygge på. Når jeg åbner øjet, forsvinder den lille fold ind i hovedet på mig. Øjenskygge gone. Og så har jeg en bred næse og underligt stridt sort hår. Du kan i DK få hårprodukter særligt tilpasset fint, skandinavisk hår? Hvad skal alle os andre gøre? En del af de dansk/afrikanske kvinder importerer lystigt særlige shampoos og conditioners til kruset hår (som btw er noget af det smukkeste!), men dette er så vidt jeg er bekendt ikke tilfældet med asiatiske kvinder.
""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Alt dette får mig derfor igen til at begræde det forhold, at der i DK ikke er større generel "etnisk diversitet", i forhold til ikke bare de anvendte modeller i bladene, men også i de mange makeup-guides som altid fylder bladene. I hele min tid som dameblads-læser, er jeg kun en eneste gang stødt på en artikel, hvor der var lavet makeup-guider til kvindetyper som Naomi Campbell og Lucy Liu (tror jeg nok det var!). Magasinerne må tro, at alle danske kvinder er brunetter/blondiner med lys hud og blå/grå/grønne øjne! Men det har de vel undersøgt i deres fancy læserundersøgelser...Synes dog det er lidt trist, hvis os kvinder vitterligt svarer i en undersøgelse, at vi helst vil have kaukasiske modeller i vores modeblade...
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Kan I huske, da Trine fra TrinesWardrobe var med i "Model for 1 dag" og hvor hun fik kommentarer med fra den ene dommer (redaktøren Line fra Bazar). Husker ikke de præcise ord, men det var noget med, at Trine så for eksotisk ud med sit mørke hår og brune øjne og at "det er jo ikke det, vores læsere vil have!" Ergo valgte de den sikre blondine. (Undskyld, har bestemt ikke noget i mod blondiner! I er smukke!) Nu er det her overhovedet ikke et forsøg på at diskutere, hvor eksotisk eller ikke-eksotisk den smukke Trine er. Det skal snarere ses som et eksempel på, hvor ensrettet jeg synes at skønhedsidealet i de danske modemagasiner er, hvilket efterhånden bør være under al kritik, eftersom der er en hel del unge kvinder, som har både mørkt hår, mørke øjne og gud forbyde det - også naturlig mørk hud. Det er muligt, at redaktøren bare gav udtryk for, hvad alle bladene mener at vide, men det er ihvertfald ikke en tendens jeg vil støtte. Har ikke købt bazar siden. Jeg vil gerne se mange forskellige typer piger i bladene. Og nej, argumentet med kollektionsprøver holder altså ikke ift. at kvinderne gerne må se etnisk forskellige ud. Man kan fint nuppe 20 piger i en str. 36, som er meget forskelligtartede typer. Og nu I er i gang, så er det måske også på tide, at designerne lader hånt om deres egen forfængelighed, og i stedet for laver kollektionsprøver i almindelige kvinde-størrelser! Danske kvinder er - uanset "farve" -efter min mening ikke ligestillet, før ovenstående er en realitet. (Jo, der er også andre ligestillingskampe, men det er en anden historie.) Det er anderledes i USA, hvilket b.la. kan ses af ovenstående bog, som netop specifikt henvender sig til asiatiske kvinder.Nu er USA jo så også et land som i lidt højere grad har tilpasset sig sine forskellige kulturer og nationaliteter, og hvor amerikanerne synes at være helt med på at alle amerikanere i bund og grund er indvandrere(nu siger jeg ikke at der ikke findes racisme i USA...!). I DK vil man derimod ikke have mørkhårede kvinder på forsiden af et magasin. Ærgerligt, for på den måde må vi godtnok gå glip af utroligt mange smukke danske mørke piger.

18 kommentarer:

 1. Meget interessant. Og tragisk, at vi ikke er kommet længere i lille DK.

  /Maria

  SvarSlet
 2. UH, er så enig med dig der!! Helt sikkert!! Selvom jeg selv er indehaveren af et par flotte kaukasiske øjenlåg! ;) (dog er jeg også i besiddelse af et ordentlig mørkebrunt garn, og et par brune øjne under øjenlågene..)

  SvarSlet
 3. Super godt skrevet og jeg grinede højt et par gange. Kan godt lide din skrivestil :-) cadeau herfra.

  Jeg er selv asiat, men jeg har "øjenlåg" hedder det det? :-) mine øjne kan kan vel bedst beskrives som pigens øjne i det andet billede.anyway jeg er altså heller ikke den store forbruger af øjenskygge, men er stor forbruger af cremer. Min mand siger jeg er en cremebørge :-D

  Mht. foundation, så kan jeg anbefale mineralpudder fra MAC.Jeg har prøvet alverdens og haft svært ved at finde en farve og mange ekspedienter giver også op i søgen efter den farve som passer mig. Men jeg har en fra MAC og den er super. Ellers har jeg ladet mig høre at Shiseido laver gode foundation til asiatiske piger, men så fandt jeg senere ud af at de produkter som er lavet til det marked, ikke kan fås herhjemme...altså hvor fedt er det!

  /Chau

  SvarSlet
 4. Jeg har også virkelig gode erfaringer med MAC's foundations... Og der har de netop to grundtoner at vælge imellem, så vi mørke piger ikke behøver at rende rundt med en pink-grisefarvet undertone i fjæset og se helt forkerte ud! Desuden kan jeg kun give dig ret mht., hvor snævert det danske skønhedsideal er...

  SvarSlet
 5. Hej, tusind tak for den fine respons på indlægget. Det var ret impulsivt skrevet, men det må jo have optaget mig, siden indlægget blev så sindssygt langt, så tak fordi I gad læse med!

  Maria; Ja, det vidner nok bare om en lille nationalstat, som meget, meget længe har været etnisk homogent, så det er nok svært at vænne sig til alle os "fejlfarver", ha ha! Men ja, det er altså lidt trist at det er sådan. Det kan jo også føje til helt unge kvinders usikkerhed og følelse af at se forkerte ud...

  Sille; uh, ville elske at have et kæmpe garn! Det er det flotteste med stort fyldigt hår! Og bare vent alle i blondiner - I er en truet "art", da blondt hår er et recessivt gen, he he! Who cares anyway, når nu der findes blegemidler!

  Chau; Tak for din søde kompliment ;-)
  Jeg har godtnok hørt at MAC har foundation til farvede piger, måske jeg skulle prøve det? Jeg har længe brugt Youngblood i nuancen "Toffee" som har gule undertoner og specifikt anbefales til asiatiske hudtoner. Igen er det dog et amerikansk mærke. Og ja, der er faktisk desværre flere af Shiseidos produkter som ikke føres i DK. Måske fordi der ikke er nok efterspørgsel, who knows? Shu eumura laver angiveligt også en del produkter som er særligt gode på asiatisk hud...

  Anonym; Ja, det virker bare som om at det er meget svært at påvirke skønhedsidealet, men måske det bliver bedre. Man ser flere og flere "farvede" kvinder på TV eks. Divya Das, Rushy Rashid mfl. Men danske tv-skærme, blade og film domineres fortsat hovedsageligt af piger med lyse hudtoner. Synes måske at musikbranchen er det eneste område, hvor farvede piger kommer til udtryk eks. Ida Corr, Soap-søstrene, Lucy Love osv. Men alt andet virker lidt som et lukket land... Og tak for anbefalingen, det lyder som om, at jeg skal prøve den der MAC foundation!

  SvarSlet
 6. Har lige opdaget din fantastiske blog! Jeg oplever, at det eneste der er værre end at være underrepesenteret i medierne (og modebladende), er hele den der kunstigt opretholdeldse af "det eksotiske". Jeg fatter ikke hvor det kommer fra, for det kræver bare en lille tur på gaden for at se, at der er altså er masser af kvinder som ligner mig (og dig!).

  Jeg tror at mange kvinder er trætte af de uopnåelige og måske også uønskede skønhedidealer som modebladende hænger fast i, og at det er derfor at personlige styleblogs med mode, makeup og hår er blevet så populære.

  Mht. til foundation, har jeg endelig fundet en perfekt løsning. Jeg bruger også Youngblood, men blander farverne Tawnee og Coffee. Så kan jeg både få en farve der passer perfekt til mig, men jeg kan også justere nuancen i forhold til årstiden (jeg bliver meget hurtigt meget mørk om sommeren).

  SvarSlet
 7. Hej Chris, tak for din kommentar!
  Det er sjovt at du siger det her med det "eksotiske" for det kan også være noget af en træls kategori at havne i...Hvad er eksotisk? Og hvem er mest eksotisk - en færing eller en fra Tobago. De fleste ville nok svare det sidstnævnte, fordi "eksotisk" i mine ører nogen gange får en klang af noget postkolonialistisk, hvor jeg kommer til at tænke på eks. hvordan de første kinesere kom til Danmark som udstillingsobjekter og hvordan det pæne københavner-borgerskab troppede op for at se det der herligt nye, fremmede eksotiske noget... "Eksotisk" er ligeså fastlåsende en kategori som alt andet!

  Tror bestemt at du har ret i at blogs vinder frem, fordi man føler at man kommunikerer med virtuelle "veninder" på et andet plan end når man kigger i et modeblad. Derfor jeg også er vild med når bloggere tør at vise "dagens" billeder af dem selv! Hey, jeg er hverken en størrelse 36 eller høj og tynd, men f... det, jeg er lige så meget repræsentant for kvindekønnet som alle andre!

  Jeg har også selv fundet ud af at jeg kan blande Toffee og Sunglow og så få en nogenlunde sommerkulør, men det er sgu på egen hånd at jeg har fundet ud af det - har aldrig oplevet at en ekspedient har kunnet rådgive om en ordentlig foundation til min "gule" hud, men måske jeg bare har været de forkerte steder?

  SvarSlet
 8. Hej Tellah :D

  Har også lige opdaget din fine blog! Fedt indlæg, jeg er selv halv asiat og savner også flere blandende skønheder i danske blade, så oftest køber jeg udlandske. Da jeg i sin tid var lidt modella agtig, var det godt nok mange afvisninger jeg fik pga. et lidt for "eksotisk" udseende. Og tak for tips til makeup, må prøve lidt nyt til min gule hud :D

  SvarSlet
 9. Hej Emilie, tak for komplimenten. Tror du har ret i at der udlandet er et lidt mere bredt ideal. Jeg ville nok også købe udenlandske blade, hvis jeg havde pengene til det - er på SU og de koster en bondegård! Har lige kigget på din blog (og tilføjet dig til min linkliste) og du er jo smuk, så det er lige præcist det jeg mener med den der latterlige kategori "eksotisk"... Kan ihvertfald anbefale Youngblood - alle tiders bedste makeup!!!

  SvarSlet
 10. Selv tak for kompliment, har også linket dig :D Synes du har en skønno stil <3 og ja bladene er lidt dyre, så som fattig musiker er det også kun engang imellem ;) Youngblood må prøves! Thanks

  _0-0_

  SvarSlet
 11. Meget tankevækkende.. Og ja, det er ret mærkeligt egentlig, at der ikke er flere mørke kvinder på forsiden af vores danske modeblade. Meget besynderligt. Det har jeg egentlig aldrig rigtig tænkt på.. du skriver vildt godt og bringer nogle rigtig gode og tankevækkende debatter igang.. :)

  /Helle

  SvarSlet
 12. Hej Helle, tak for din kommentar - virkeligt dejligt at flere af jer kunne bruge indlægget til noget! Måske modeblogs hen ad vejen kan være med til at rykke ved idealerne bare lige en anelse. Også derfor jeg er vild med når folk poster billeder af deres outfits - det kan udfordre det mere retoucherede, perfekte modella-look!

  SvarSlet
 13. Hej Nutellah

  Jeg stødte på din blog, pga. dette indlæg. Sjovt, fordi jeg selv har været ved at købe denne bog på Amazon. Jeg har selv "Asian Beauty" af Margaret Kimura, som er i samme stil.
  Så var det, at det gik op for mig, at jeg vist nok ved hvem du er, fra Korea Klubben og fordi vores kærester har gået i gym. sammen.
  Jeg har kigget rundt på din blog og er meget enig med dig i de betragtninger, du har om underrepræsentationen af andre racer i det danske mediebillede. Der er også et sted, hvor du skriver om, at adopterede, der har fundet deres fam. i Korea, der tilbyder dem at betale for en eye lid operation. Dét har jeg også hørt om. Min fam. er dog ikke gået så langt, men det er klart, at deres skønhedsideal er helt anderledes med det, jeg er opdraget med her i DK.
  Jeg glæder mig til at læse mere her. (Jeg har ikke selv nogen blog).

  Mvh Malene

  SvarSlet
 14. Du har fuldstændigt ret. Vi har for eksempel lavet en vejledning her http://www.pudderdaaserne.dk/?p=157 og slet ikke overvejet asiatiske øjne. Det må vi få gjort noget ved!

  SvarSlet
 15. This provides an important social outlet for many youngsters in a
  time when more and more people are becoming increasingly isolated from one another.
  Your best bet is to choose a video card that is just one or two steps down from the number one card now.
  Otherwise, choose the NES emulator you think will
  work best for you and your system.

  My web page :: mouse click the next web page

  SvarSlet
 16. Essentially, it is usually drastically more affordable in the event you exchange
  the actual battery oneself, as opposed to finding a storage area
  to get it done. The Lenmar 1530 m - Ah for the Amazon Kindle 1 e-reader
  is the first choice for consumers. Both Intel and
  AMD contain information built in the processor to allow the
  processor to be used efficiently with mobile computing saving on battery life while giving the best performance.


  Look at my homepage - youtube converter

  SvarSlet
 17. And Ouya, which is about the size of a Rubik's cube. If you don’t have much skill in programming, but still think that creating and developing games is the most suitable for you, there are special courses that will give you training in graphic designing, game development, and computer animation. As ever we strive to help our customers make informed decisions and understand where their r4 cards are coming from.

  Take a look at my web blog; 2013 at 12:24 am

  SvarSlet
 18. It's going to be end of mine day, however before end I am reading this fantastic piece of writing to improve my know-how.

  my website - No Deposit Bonus

  SvarSlet