mandag

alvordsord pt. 2

Photobucket
Photobucket
(whatisrealityanyway, eget billede fra Benneweis, 2010)

Jeg ved ikke, hvad der gjorde mest ondt i dag. At lægge 1200 kr hos den lokale apoteker eller efterfølgende at få selvsamme 1200 kr pumpet ind i venstre overarm i form af vaccinen mod livmoderhalskræft!?!? En blanding vist nok. Vigtigheden af den, er jeg dog ikke så meget i tvivl om. Jeg har tidligere skrevet om screeningprogrammet, og hvor meget jeg vil opfordre alle kvinder over 23 til at tage imod de jævnlige screeninger.

Da jeg skrev om det i forbindelse med "Vidunderlivets" fokus på sygdommen, forventede jeg ikke at jeg ville nævne noget om det igen her på bloggen. Jeg regnede jo egentlig med, at de dersens omtalte celleforandringer ville gå i sig selv igen. Og jeg har også været lidt i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet havde lyst til at skrive noget om det igen -også fordi der var rigtig mange andre, der også delte deres erfaringer, hvilket lidt overflødiggjorde, at jeg gjorde mere ud af det. Synes dog omvendt, at det er lidt underligt at skrive noget så personligt og så aldrig følge op på det - især når "efterspillet" netop har understreget vigtigheden af at tage det alvorligt.

Jeg nævnte i mit indlæg, at jeg ventede svar på en prøve og at jeg selv gerne ville have vaccinen. I slutningen af april måned fik jeg så svar på prøven, der konstaterede svære celleforandringer af en sådan grad, at der blev tilrådet et såkaldt keglesnit. Øv! Det var bestemt ikke det sjoveste jeg har prøvet, men samtidigt var det en form for lettelse at vide, at det så ville blive behandlet. Og i mit tilfælde heldigvist velbehandlet. Jeg har efterfølgende valgt at blive vaccineret - nok ekstra tilskyndet af ovenstående - og fik mit andet stik i dag.

Lægerne tilrådede mig stærkt vaccinen, idet man i dag antager, at den også kan virke for "ældre" kvinder. Hvis man vel at mærke har 3500 kr!  Hvilket betyder, at en hel del kvinder derude måske på forhånd vil fravælge den. Jeg skal nok lade være med at skrive en mindre stil (siger jeg altid, for så alligevel at gøre det...!) om det socialt uretfærdige i, at kun dem med pengene givetvis vil benytte sig af muligheden for at opnå (delvis) beskyttelse mod en sygdom, der ikke skelner mellem rig og fattig. Jeg vil nøjes med at konstatere, at det sgu ikke holder! Hvis lægerne seriøst mener, at det ville være optimalt at tilbyde vaccinen til alle kvinder, uanset alder, så burde vaccinen også være prismæssigt tilgængelig for alle og ikke kun de priviligerede...Som i mit tilfælde betød et familiemedlem der prompte pungede ud... Et styks betalingsvilligt familiemedlem, som vel heller ikke er alle forundt at have i nærheden... Håber den bliver gratis på et tidspunkt, så alle kvinder kan få den tilbudt og indtil da, ja så passer jeg fortsat mit screeningsprogram. For det er nemlig gratis!

Og nej, jeg ved godt, at billederne til det her indlæg signalerer noget helt andet end dystre alvorsord, men det er nu bare for ikke komplet at kvæle sommerhumøret ;)

4 kommentarer:

 1. Hvor er det bare en absurd situation du beskriver. At screeningerne er gratis, men at man efterfølgende selv skal betale (så mange penge) for en vaccine som lægerne kraftigt anbefaler.
  Hvad skal dem der ikke har familie/penge osv. gøre? Skal de så bare vælge det helt fra, efter de har fået at vide at de har noget, der kan udvikle sig til kræft?
  Sundhed er ikke et privilegium, og at man overhovedet skal sige det, er jo i sig selv så langt ude. Ad!

  Men ellers godt at høre at det blev opdaget og behandlet i tide, selvom du nok helst havde været den oplevelse foruden :S

  SvarSlet
 2. Jamen, jeg er helt enig! Hvis lægerne, med deres viden i dag, netop anbefaler vaccinen til også "ældre" kvinder, så burde den også være gratis eller ihvertfald mindre dyr! Det er ikke alle der har familie/penge eller er dækket af sygesikring Danmark...Og det er her faktisk en sygdom som kan undgås - ved at følge screeningsprogrammet og ved at lade sig vaccinere, så det forekommer netop lidt absurd at vaccinen så er op til folks egen pengepung. Det må vel handle om øk. midler i det offentlige og politiske prioriteringer, men nej, det er altså ikke helt rimeligt.... Måske de mener at der ikke er "nok" tilfælde hvert år til at det ligesom kan "betale" sig at udvide målgruppen, who knows, hvad de tænker....!

  SvarSlet
 3. Vaccinen mod livmoderhalskræft er gratis, fordi at nu er vaccinen en del af vaccinationsprogrammet som alle børn/piger får, og vaccinen var gratis for dem der var født i 1993,1994,1995 inden udgangen af 2010. Det er rigtig nok at for jer, koster det penge. Men nu får alle (kvinder) piger!

  SvarSlet
 4. Hej anonyme, jo ved godt at den er gratis for de helt unge piger, men min pointe er at den også burde være billigere for andre, idet lægerne mener at vide at den også vil kunne hjælpe de lidt "ældre"....

  SvarSlet