søndag

Jeg - en chipsspisende, tyk og misundelig husmor!


Okay, jeg er udmærket klar over, at jeg nu selv beder om klaps, når jeg dedikerer et helt indlæg til endnu lidt brok over modebranchen og dens kvindeidealer, og især når det så lige er gutten ovenfor som står for skud. Jo, jeg medgiver bestemt at manden er et modeikon og en stor designer, men intelligent og nuanceret vil jeg nu ikke ligefrem betegne ham som, efter at have hørt hans seneste udtalelser om at alle almindelige kvinder bare er misundelige på modellerne.

Hele polemikken startede da "Brigitte" - et af Tysklands største modemagasine officielt meddelte, at det fra 2010 ophører sit samarbejde med professionelle modeller. De vil i stedet for bruge almindelige kvinder, skuespillere, politikere og andre kendisser. Redaktøren fortæller til "The Guardian", Berlin, at de er trætte af at skulle pynte på virkeligheden, og at de i "årevis har været nødt til at bruge photoshop til at gøre pigerne tykkere end de er - navnlig deres lår og udringning. Men det er foruroligende og perverst, og hvad har det med vores rigtige læsere at gøre?" Han oplyser endvidere at "vore dages modeller vejer ca. 23 % mindre end almindelige kvinder" og tilføjer at "hele modelbranchen er anorektisk". Beslutningen er angiveligt en reaktion på en del klager fra bladets læsere, som ikke længere orker at se på udstående knogler. Kritikere beskylder bladet for udelukkende at tænke i profit, og for at ville spare penge ved ikke længere at benytte sig af de professionelle modeller, hvilket på belejlig vis kan kamoufleres som et spørgsmål om holdninger. Tyske kommentatorer mener dog, at redaktionens beslutning også kan være afledt af den tidligere debat i år, hvor redaktøren for britisk Vogue opfordrede de store modehuse til at gøre op med size zero-kulturen.

Men hvad har Karl nu med alt dette at gøre, bortset fra at han selvfølgelig repræsenterer et stort modehus. Jo, undertegnede kom op af stolen, da jeg læste hans kommentarer til ovenstående. "Ingen har jo lyst til at se på kvinder med former" udtaler han sig b.la og tilføjer at "Der sidder disse her fede mødre med deres chipsposer foran tv`et og siger at tynde modeller er grimme!". Han kalder desuden tanken om at ophøre med brugen af tynde modeller som "absurd", idet modeverdenen handler om drømme og illusioner. En udtalelse, som minder meget om en anden kommentar til Brigitte-sagen, hvor indehaveren af "Louisa Models" i Tyskland, gav udtryk for, at kvindelige læsere ikke køber magasiner for at se på almindelige mennesker for "sandheden er, at kvinder vil se tøjet på smukke, æstetisk tiltalende mennesker".

Godt, så fik man den. Jeg er forresten en af de der fede, chipsædende husmødre, som Karl så fint karakteriserer. Jeg synes nu ikke at modeller er grimme, næh, synes såmænd at langt de fleste af dem er særdeles smukke - men NEJ, jeg bryder mig ikke om kun at se overdrevent tynde kvinder, på samme vis som jeg heller ikke ville bryde mig om kun at se overdrevent tykke kvinder i bladene. Som jeg har skrevet før, ville jeg gerne se forskellige kvindetyper - alt lige fra og imellem Beth Ditto og skinny Kate Moss, og man bliver simpelthen så træt i mælet af sådan en polariseret debat som ovenstående. Uden at jeg har insider-viden om modebranchen, håber og tror jeg da ihvertfald ikke, at "hele modelbranchen er anorektisk" som redaktøren for Brigitte antyder. Omvendt er vi kvindelige læsere altså heller ikke allesammen "fede mødre med chipsposer" som i bund og grund bare er misundelig på modellerne!?! Begge påstande er faktisk lige ekskluderende for andre mulige vinkler og perspektiver. En nuanceret debat udelukkes nærmest på forhånd. Jeg kunne jo på nederdrægtig vis påstå, at allle mandlige modedesignere er homoseksuelle, og at det er derfor, at de ikke gider at se på kvindelige kurver. Det er sikkert også tilfældet for nogles vedkommende, men igen vel ikke det fulde og "sande" billede.

Jo, jeg ved godt at modebranchen lever af at sælge illusoriske drømme til os kvinder, uanset om det så er en creme eller et stykke tøj, der fremvises med tanke på salg. Det er rendyrket kapitalisme pakket ind i smukt og glitrende papir, og langt hen ad vejen vil vi måske gerne bedrages. Samtidigt vil jeg måske vove at påstå, at vi kvinder GODT kan lide at kigge på andre kvinder, som ikke nødvendigvist har modelmål. Hvorfor er det ellers for bloggernes vedkommende så populært at vise sine "dagens" billeder? Og jo, jeg vil da helt sikkert helst se tøj fremvist på smukke og æstetisk tiltalende kvinder, men efter min mening har dette kun marginalt at gøre med kvindens vægt. Andre faktorer er altså også på spil såsom et smukt ansigt, personlighed, karisma, udstråling og hvad har vi lige, så lad venligst være med at fortælle mig, hvad "sandheden" er! Det er måske desuden værd at huske på, at også vores vestlige ideal om kvindekroppen har set radikalt anderledes ud tidligere - og gør det stadig i en del andre lande - hvorfor idealiseringen af den tynde kvindekrop, måske ikke ligefrem kan kaldes for SANDHEDEN. Og i øvrigt KARL SMART - bare fordi du tabte dig 42 kg på 13 mdr. fordi du ville klemmes ned i Hedi Slimane jakkesæt, så er det måske ikke så pissenemt for alle mulige andre at gøre, som ikke lige har personlige trænere, diætister osv. til rådighed. Og husk i øvrigt lige, hvem det er I vil sælge jeres tøj til! Kvinder som Victoria Beckham er vel idealkunden/kvinden - tynd som ind i helvede og med pungen fuld af cash - men en hel del af jeres andre kunder er rent faktisk almindelige chipsædende husmødre, så måske I skulle bevare kammertonen af hensyn til jeres forretning. Basta. Så kom det ud.

Og det skal tilføjes at det er helt tilladt at være uenig!
(Kilder: Citater fra Politiken "Tysk kvindeblad opgiver tynde modeller" 12.10.09 og "Designer: nej til runde modeller" 14.10.09)

18 kommentarer:

 1. Du har fuldstændigt ret. og forresten skriver du virkelig godt! Elsker din blog.

  SvarSlet
 2. Tak skal du have - ja, læser man med her, må man finde sig i noget mundlort fra tid til anden, kan slet ikke lade være :-D

  SvarSlet
 3. Jeg synes du rammer hovedet på sømmet med dit indlæg! Flot skrevet.

  /Marlene :)
  http://malsen.blogspot.com

  SvarSlet
 4. Halleluja! Helt enig! Har selv skrevet om det her:

  http://stylemeupplease.blogspot.com/2009/07/ugens-kronik-hvad-ma-kvinder-veje.html

  Susie

  SvarSlet
 5. Malsen & C: Tak for jeres respons og ros!
  Havde regnet med at få vilde tæv for at svine Karl himself.. Ikke at man SKAL være enig med mig, men det er da rart at høre at der er andre der også tænker det samme!

  Det samme til dig Susie - tager et kig på dit indlæg!

  SvarSlet
 6. Jeg smider lige et link til dette indlæg på min blog. Det kommer på i morgen efter kl 18:)

  Susie
  www.stylmeupplease.blogspot.com

  SvarSlet
 7. fuldstændig enig...kunne være super lækkert også at se nogle kvinder med æbleform og pæreform i stedet for en pind på stiletter.
  pisse godt skrevet..og der kom da en masse ud.
  :)
  sad helt og fik alle weekenden frustrationer ud mens jeg læste..så tak ;)
  -sara

  SvarSlet
 8. Bournonville: jeg er da glad for at jeg kunne hjælpe dig med at lukke lidt galde ud, he he:-D

  SvarSlet
 9. Hej Tellah,

  Tak for et virkelig godt og velskrevet indlæg!

  Jeg hørte engang en dansk chefredaktør udtale at de måneder, hvor de havde en "almindelig" pige på forsiden, så solgte bladet dårligere.. Desuden fortalte hun at når de siden har gjort det, så faldt salgstallet støt..

  Hvad siger det om os? Er vi ikke, bevidst eller ubevidst, dem som fodrer dette ubehagelige kvindeideal?

  Kia.

  SvarSlet
 10. Hej Tellah,

  Super godt og relevant indlæg.

  Jeg tror desværre (som Kia også er inde på), at vi selv som forbrugere er med til at opretholde visse idealer. Jeg har læst det samme, som Kia flere steder (og jeg har også læst, at bladene sælger dårligere, når der er modeller med "etnisk look" der er forsidemodeller, selvom det er en anden, men ligeså relevant, diskussion).

  Det bliver dog meget hurgtigt en hønen og ægget-diskussion, for er det modeindustriens ønske om syletynde modeller, der får os forbrugere til kun at ville kigge på netop det look, eller er det vores efterspørgsel efter bestemte looks i bladende fx, der får designerne til at blive ved med at lave haute couture til size zero-modeller?

  Jeg kan ikke svare på spørgsmålet, men netop derfor er det godt med sådan et indlæg, som kan skabe lidt diskussion og opmærksomhed på problemstillingen. Så tak for det :)

  /Maria

  SvarSlet
 11. Hej Maria og Kia!

  Tak for jeres kommentarer!
  Jo, som jeg vist antydede i indlægget, er jeg også enig i det forhold at en del af idealet er - om ikke skabt, så opretholdt af os kvinder - måske vil vi gerne bedrages? Vi bedrager jo konstant os selv - alene det at bruge make-up er jo at tælle med som en forskønnelse af virkeligheden for langt de fleste af os.
  Vi farver også hår, barberer ben osv. osv.
  Vi gør faktisk rigtigt mange ting for at "sløre" virkeligheden og få os selv til at fremstå i et bedre lys end vi reelt gør fra naturens side.

  Men jeg sidder jo nu og bliver lidt nysgerrig, omkring, hvilket blad der er tale om, som rent faktisk har brugt almindelige kvinder som forsidemodeller? Og det samme med modeller med anden etnisk herkomst? Er det danske blade?
  Det er godtnok få forsider jeg har set med både almindelige kvinder eller kvinder af anden etnisk baggrund, så måske de har været lidt hurtige til at konkludere, hvad forbrugerne vil have? Bladet "Q" gør det selvfølgelig, men ellers tror jeg ikke at jeg har set blade gøre det i andre tilfælde end der, hvor de så i stedet for har en eller anden kendis på forsiden...

  Hørte den daværende redaktør for Bazar udtale i et tv-program at de helst ville have en lyshåret model på forsiden, da det jo sælger bedst. Dette må de selvfølgelig have lavet nogen undersøgelser omkring, men så får jeg det altså lidt svært med det forhold, at ingen af bladene forsøger at udfordre deres kunder. Det handler jo selvfølgelig om penge, men synes at det både er ude af trit med virkeligheden og os kvinder som forbrugere, hvis bladene knapt nok vil have en brunette på forsiden!

  Og ja, hønen og ægget diskussionen er jo lige præcist det, det handler om og det er en meget belejlig situation for både designere, blade og bureauer, for på den vis behøver ingen at tage et ansvar for pigernes arbejdsforhold, hvor mange af dem er underlagt strenge krav om en bestemt vægt.

  Der findes ingen nemme svar på det her og det var heller ikke meningen med indlægget, men man må starte et sted, og personligt er jeg glad for at der er kommet mere og mere opmærksomhed på det her. Det handler om at udfordre de "sandheder" som modebranchen gør til selvfølgeligheder, og i det spil har både bloggerne og kvinder generelt noget at skulle have sagt som forbrugere.

  Min egen lille barnlige protest - jeg køber ikke førnævnte magasin mere, da jeg ikke vil støtte blade som aktivt medvirker til at opretholde et skønhedsideal som først og fremmest defineres ud fra en hårfarve?!?!

  SvarSlet
 12. Super fedt indlæg og super fed blog!

  Hilsen Ida :)

  www.inagirlsshoes.blogspot.com

  SvarSlet
 13. Jeg er fuldstændig enig med dig i, at der er nogen der burde udfodre nutidens kropsideal og jeg synes helt klart, at modebladene kunne gøre det oftere - ikke én gang eller to gange, men fem gange, så tror jeg faktisk folk vil begynde at synes det er fedt - og jeg mener, at man kan lege med virkelighed og illusion på mange forskellige måder. Hvis det passer, at vi kvinder efterspørger illusion på et eller anden niveau, så behøver det ikke kun være skinny kvinder, der kan udlevere det til os. Jeg ved ikke om det er et spørgsmål om mangel på fantasi eller mangel på mod fra modeverdenens side, der gør at vi ikke ser forskellige kvindetyper?

  En anden ting er, at jeg er så glad for at modeblogging eksisterer, helt sikkert har det sine bagsider, men her ser man ofte billeder af almindelige piger, unge kvinder og ældre kvinder, som man på en eller anden måde kan identifcere sig med. Personlig har jeg fået mere mod på, at gå eksempelvis i miniskørter efter jeg er begyndt at blogge. Før syntes jeg mine ben var for tykke til det, men efter jeg har set på tonvis af blogs og seje piger, har jeg selv fået mod på nogle af de ting, som jeg ikke turde gøre før, fordi jeg fandt mig selv i, at samligne mig med modellerne.

  SvarSlet
 14. Hej Jazz, tak for kommentaren. Altså fra et helt personligt perspektiv nægter jeg simpelthen at tro på at vi kvinder helst vil se på så tynde kvinder - og hvis det virkelig er "sandt", så vil jeg måske næsten gå så langt som at sige at vi alle er blevet en smule "twisted" oveni hovedet.... Der er så mange smukke kvinder rundt omkring og de kvinder der har modelmål er altså en meget, meget lille del af befolkningen. Ift. modebladene handler det nok om penge og markedsundersøgelser, men som du skriver så tror jeg også at vi har magt til at efterspørge andre idealer og bladene har sørme også magt til at vise os nogen andre idealer end de herskende.
  Og ja, de skal give det en chance, Rom blev ikke bygget på en dag!

  Jeg tror dog virkelig at der vil komme en ændring, hvis det er, at vi kvinder fortsat forholder os kritisk til det, men det kræver sgu at man forholder sig til det!

  Jeg er SÅ enig i, at bloggere forhåbentligt kan rykke en lille smule ved vores forestillinger om, hvordan man egentlig BØR se ud, før man ligesom kan tillade sig at vise sig frem. Jeg ser også alle mulige forskellige kvindetyper og kvindestørrelser på bloggene rundt omkring og jeg synes virkeligt at det er fedt at de/vi gør det!

  Selv har jeg rent faktisk også tykke ben, men jeg skammer mig ikke over mig selv, så derfor viser jeg også billeder af mig selv på trods af denne "defekt", og vil folk ikke kigge på det, er det sådan set ikke mit problem :-D

  SvarSlet
 15. ... Jeg mente kraftige, stærke ben... At kalde mine ben for tykke er nok at stramme den og lidt en hån mod dem, som måske reelt kæmper med en for høj vægt...

  SvarSlet
 16. Det er kvinder der er med i det. Det os der køber bladerne og de tøj. Hvis kvinder sagde "stop" til det, så vil der ske en forandring! Nogen som Oprah kun f.eks. får andre kvinder til at sige "stop" med at boycott designers/blader der bruger "lolita" modeller!!
  Excuse my danish, men det er forståligt:))

  SvarSlet